Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Växjö

Ingen gripen för olaglig biltävling

1:44 min

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon som var med och arrangerade den olagliga biltävlingen på Norra industriområdet i Växjö i lördags. När polisen stoppade tävlingen och började plocka bort arrangörernas avspärrningar slängdes flaskor mot polisen.

– Poliserna i patrullen kände sig hotade och tvingades att använda pepparspray, säger polisens informationschef Robert Loeffel.

Den patrull som kom först till tävlingsplatsen på Rådjursvägen tvingades begära förstärkning. 200 personer hade samlats för att titta på den olagliga tävlingen. Streetrace är ett ständigt återkommande och mycket farligt vårtecken. Det menar polisen informationschef Robert Loeffel.

– Det körs i väldigt höga hastigheter på ett industriområde eller på en vanlig väg där det inte finns några skyddsanordningar. Det handlar om mycket höga hastigheter, minst 100-150 km/h.

Genomförde tävlingarna

– Det körde ett antal race både på Norra industriområdet och på en annan plats innan polisen hann stoppa tävlingarna. Vi har i ett första skede karaktäriserat det här som våldsamt upplopp eftersom det har kastats flaskor och liknande föremål mot polisen. Men vad det till slut blir för brottsrubricering får utredning visa.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista