Pehr Gullbrandsen på Trafikverket i Växjö. Foto: Sandra Douglasdotter
Trafikverket

Tillbakavisar kritik om teoriprov

1:16 min

Trafikverket förnekar att man skulle vilja sälja fler teoriprov för att tjäna pengar på elever som håller på att ta körkort. Kritik som framförts av körskolelärare Benny Johnsson i Växjö.

– Trafikverkets enhet för förarprov är en resultatenhet. Men det innebär att de inkomster vi får ska täcka kostnaderna. Inte att vi ska gå med vinst, säger Pehr Gullbrandsen, kontorschef på Trafikverket i Växjö.

Också han har uppfattningen att allt fler elever bokar privat, och att tillgängligheten är större sedan det blev möjligt att boka på internet. Men att Trafikverket skulle vilja sälja fler teoriprov för att tjäna pengar som körskolelärare Benny Johnsson säger är inte sant, menar Pehr Gullbrandsen.

– Körkortsaspiranterna avgör ju själva när de ska anmäla sig till prov, det påverkar inte vi. Däremot försöker vi se till att det finns lediga tider, säger han.

Att fler och fler blir underkända och att många chansar på att de har pluggat tillräckligt håller Pehr Gullbrandsen med om. Men att det handlar om så många omprov som körskolelärare Benny Johnsson påstår stämmer inte, menar han.

- Det handlar mer om att man gör om det en eller ett par gånger, säger Pehr Gullbrandsen.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista