Lena Karlsson, landstingsråd (C). Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
KRONOBERG

Datorer ersätter receptionister på vårdcentraler

"Det blir smidigare för patienten"
1:46 min

Den borgerliga alliansen i landstinget planerar att ta bort personalen som tar emot och tar betalt av patienterna på vårdcentraler och mottagningar. Personalen ska ersättas med dataterminaler där man så att säga checkar in sig med personnummer.

– Det  är ett smidigare sätt för patienten att tala om att man kommit, bättre integritet, man behöver inte stå i en kassa och tala om vad man heter och till vem man ska till, säger landstingsrådet Lena Karlsson (C).

Redan till sommaren vill den borgerliga alliansen att de första dataterminalerna ska vara på plats. Sedan ska varenda vårdcentral och mottagning på lasaretten successivt bli automatiserade.

Inga uppsägningar
De personer som i dag finns i luckorna och tar betalt och registrerar oss när vi kommer, ska finnas kvar i landstinget och göra andra saker, ingen kommer att sägas upp, lovar Lena Karlsson.

– Det vi har tänkt är att de ska lägga mer tid på patienterna när de kommer in på mottagningen sedan, att kunna hjälpa till där, säger Lena Karlsson.

Man kommer inte längre heller att kunna betala patientavgiften med kort eller kontanter, utan får en faktura hem. Allt ska skötas automatiskt via terminalen där man alltså knappar in sitt personnummer när man kommer, och sedan går man och sätter sig i väntrummet.

Slipper kontanter
Bättre för patienterna och för landstinget som slipper hantera kontanter, anser Lena Karlsson.

Men om det blir dyrare eller billigare för skattebetalarna, hur många terminaler som behövs, hur många personer i kassorna som berörs och så vidare är fortfarande oklart.

– Vi utreder frågetecknen just nu, säger Lena Karlsson, som ändå hoppas kunna komma i gång med de första terminalerna redan till sommaren. 
 
Och att många kanske inte klarar av att hantera en dator, utan behöver en människa som hjälper en tillrätta, ser hon inte heller som ett problem.

Kritik
– Under en övergångsperiod kommer vi att ha människor som hjälper till med det här, säger Lena Karlsson.

Men alla är inte lika positiva till att ersätta mottagningspersonalen med maskiner. Marie Liljedah, socialdemokrat i landstinget är kritiskt. 

– Man tappar det mänskliga bemötandet och många många fixar inte att göra en sådan här inknappning, säger Marie Liljedahl.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".