Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Svårt hitta stödpersoner

Publicerat tisdag 15 maj 2012 kl 11.55
"Vi skulle behöva ett 20-tal till"
1:38 min
Anders Petterson på Landstinget Kronoberg är ansvarig för rekryteringen av stödpersoner.Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio

Det behövs fler stödpersoner till rättspsykiatrin. I dagsläget råder ingen akut brist, men för att man lättare ska kunna matcha stödpersonerna till de intagna krävs ett större urval.

Det finns idag 35 stödpersoner i Kronobergs län, men behovet av att öka antalet är stort. Anders Petterson är ansvarig för rekryteringen av stödpersoner i Kronobergs Län.

– Jag tänker mig att det mycket väl skulle rymmas att vi hade ett tjugotal till, så att vi lättare kunde hitta rätt stödperson för patienten.

Medmänniska
Enligt lag ska alla som tvångsintas på en rättspsykiatrisk eller psykiatrisk klinik erbjudas en stödperson. Enligt Anders Pettersson är stödpersonernas viktigaste uppgift främst att vara medmänniska, en uppgift som har stor betydelse för de tvångsintagna.

– Tanken med en stödperson är att vara länken ut i samhället. Målet med vården är återanpassning, och lever man under tvångsvård är man ju ofta inlåst på en vårdinrättning. Då har man kanske inte så mycket kontakt med yttervärlden, och då blir stödpersonen en mycket viktig kontakt, säger Anders Pettersson.

Mer känt
Varför det är så svårt att hitta nya stödpersoner tror Anders Petterson främst beror på att Landstinget varit dåliga med att nå ut med information om uppdraget. Men han tror också att det kan bero på samhällets syn på psykisk ohälsa.

– Överhuvudtaget har vi föreställningar om psykiatrin och psykisk ohälsa som ibland inte stämmer. Jag tror att vi behöver göra det här mer känt, alltså att det finns en möjlighet att ha ett sådant här uppdrag.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".