Växjö

Stämmer exmake på brudpeng

2:01 min

Nu krävs en man i 50-årsåldern från Växjö på islamsk brudpeng, mahr, av sin före detta fru. Paret gifte sig i början av 1990-talet i Iran och flyttade sedan till Sverige och nu stämmer kvinnan mannen på uteblivet belopp på drygt 3,5 miljoner kronor.

Michael Bogdan är professor i internationell och komparativ privat- och processrätt vid Lunds universitet och har sett en tendens till att den här typen av fall blir något vanligare i Sverige.

– Det har att göra med ett ökat antal muslimer i Sverige, men också de som har konverterat till islam.

Kontrakt
När ett par gifter sig i till exempel Iran, ska mannen betala en brudpenning, så kallad mahr till kvinnan. Hur mycket pengar brudpenningen ska vara på eller vad som mer ska ingå och när det ska betalas ut, skrivs ner i ett kontrakt.

Enligt Michael Bogdan, professor på Juridiska institutionen i Lund, fungerar brudpenningen som en säkerhet för kvinnan, då hon enligt Sharialagen inte har samma rätt som mannen att ta ut skilsmässa. I Sverige är det annorlunda. Här kan kvinnan begära skilsmässa och kräva att få ut sin brudpenning.

Kommer kvarstå
– Det ger kvinnan en ganska starkt förhandlingsläge vid äktenskapets upplösning. Om mannen inte har råd kanske han måste finna sig i olika saker.

Michael Bogdan tycker inte att det är konstigt att den här typen av fall nu tas upp allt oftare inom det svenska rättsväsendet. Då ett par som har gift sig utomlands och sedan har varit bosatta i Sveriges i minst två år omfattas av svenska regler om internationella rättsförhållanden.

– Så länge de är muslimer så tror jag att det här kommer att finnas och jag tror att den svenska rättsordningen klarar detta ganska bra.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista