Växjö

Många krockskador i skateparken

1:32 min

Skateparken på Spetsamossen i Växjö har blivit riktigt populär, men det har också lett till att skadorna ökar, enligt skejtarna själva. Det är lätt hänt att man krockar med varandra när uppåt femtio personer skatar samtidigt på en yta mindre än tusen kvadratmeter.

– Har man otur så krockar man, har man tur så svänger man undan, förklarar Azur Saleh som började åka inlines för ett och ett halvt år sedan. I dag är han i skateparken för första gången på två månader.

– Skateparken är ganska liten, i och med att det brukar vara mycket folk här. Om det finns några idéer på att göra parken större så är det bra för alla, för det finns en risk att man krockar, säger han.

Azur Saleh är inte ensam om att uppleva Skateparken som för trång och till och med farlig. I april i år skickades en skrivelse till kommunen där personen i fråga skrev att folk dagligen skadas i samband med krockar. En lösning på problemet skulle vara att bygga ut parken så snart som möjligt, enligt skrivelsen.

– Det brukar vara mellan trettio och femtio personer här när det är fint väder, berättar Azur Saleh.

Han säger att ögonkontakt är jätteviktigt när man åker och det är många människor som vill träna samtidigt.

– Om man till exempel ska åka på en curb och man ser att en annan också tänker åka på den så får man vänta. Ibland får man svänga av när man har börjat åka mot den för att någon annan också gör det och inte har sett att man är på väg, säger Azur Saleh.

Det är också många mindre barn som vistas i parken och de har inte alls lika bra koll som andra, berättar Azur Saleh.

Är det farligt att åka när det är många i parken samtidigt?

– Ja, det är ganska farligt faktiskt, säger Azur Saleh som själv har fått en skateboard i smalbenet - en skada som gjorde ont i en hel vecka.   

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se