Tjuranläggning utanför Växjö stoppas av miljööverdomstolen

Det blir ingen anläggning för tjuruppfödning i Barsbro utanför Rottne. Det beslutade miljööverdomstolen på torsdagen.

Det är grannar till den planerade anläggningen som har drivit ärendet ända upp i högsta instans. Katarina Söderberg är en av dem som protesterat mot tjuruppfödningen, och hon är mycket nöjd med Miljööverdomstolens beslut.

-Jag blev jätteglad. Vi har kämpat i två år och det har varit motigt många gånger, men vi har inte gett oss. Så det här är verkligen ett glädjebesked, säger Katarina Söderberg.

Det är företaget Söraby Tjur som haft stora planer på en uppfödningsanläggning för 600 tjurar på den gamla sågverkstomten i Barsbro i Växjö kommun. Men när planerna presenterades sommaren 2002 kom omedelbart protester från grannarna. Anläggningen skulle hamna bara 70 meter från det närmaste bostadshuset, och grannarna befarade att det skulle bli stora problem med dålig lukt och oljud från djuren.

Men fram till nu har tjuranläggningen godkänts i varenda instans. Växjö kommun, länsstyrelsen och miljödomstolen i Växjö har alla sagt ja. Hade miljööverdomstolen gått på samma linje, så hade det fått stora konsekvenser i Barsbro, säger Katarina Söderberg.

- Flera av grannarna var faktiskt beredda att flytta.

Men nu kör miljööverdomstolen alltså över alla tidigare instanser, och anser att lukten från stallet skulle medföra betydande olägenhet för dem som bor i närheten. På landsbygden får man visserligen tåla viss lukt från djurhållning, men när avståndet till grannarna blir så litet måste det finnas mycket starka skäl för att djurhållningen ska vara acceptabel, enligt miljööverdomstolen, som också tar hänsyn till att det tidigare funnits ett sågverk på tomten, och inte någon djurhållning.

Domen kan inte överklagas och därmed är sista ordet sagt i den långdragna striden. Och grannen Katarina Söderberg säger att hon hade på känn att det skulle gå så här.

-Den här gången kändes det som om det ändå kunde tänkas att man skulle ta hänsyn till omgivningen och miljön, säger hon.

Vi har sökt en representant för företaget Söraby tjur, men inte lyckats nå honom under torsdagen.