1 av 5
Kassorna på Ljungby lasarett planeras att ta bort och ersättas med datorer. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
2 av 5
Socialdemokraten Marie Liljedahl är kritisk till förslaget att ersätta människor med datorer i receptionerna på vårdinrättningar. Foto: Karin Erntsson/ Sveriges Radio
3 av 5
Marie Jacobsson Strömsnäsbruk vill ha kvar receptionen på Ljungby lasarett. Foto: Karin Ernstsson
4 av 5
Förslaget om självserviceterminal i Landstinget Kronoberg (sida 1 av 2). (Klicka för förstoring)
5 av 5
Förslaget om självserviceterminal i Landstinget Kronoberg (sida 2 av 2). (Klicka för förstoring)
KRONOBERG

Kritik mot förslag om datorer i vården

1:43 min

Nu kommer reaktioner på förslaget att byta ut receptionisterna på vårdinrättningarna i landstinget mot dataterminaler. Ta inte bort dem, säger Marie Jacobsson från Strömsnäsbruk som sitter och väntar på sin man i entrén på Ljungby lasarett.

-- Stelt tror jag nog att det blir, säger hon. Det är mycket trevligare när det är folk som rör sig här, mycket trevligare.

De borgerliga politikerna planerar att byta ut personalen i receptionerna på lasaretten och vårdcentralerna i länet mot dataterminaler. Redan till sommaren hoppas den borgerliga alliansen att de första terminalerna ska finnas på plats.

Smidigare
Syftet är bland annat att få bort kontanthanteringen och att det ska bli smidigare för patienterna på flera sätt.

På Ljungby lasarett anmäler man sig i kassorna innanför entrén. Där jobbar flera personer med att ta betalt och hjälpa folk till rätta. Vid kvart i ett-tiden på måndagseftermiddagen var kön till kassorna lång.
Marie Jacobsson från Strömsnäsbruk som sitter och väntar på sin man i entrén på Ljungby lasarett, gillar inte förslaget att de sdka bytas ut mot datorer.

– Visst, det går snabbare, men tänk på alla gamla människor. Det är inte så lätt för dem, de får ju mer service som det är nu, säger hon.

Tappar bemötande
Även socialdemokraten i landstinget Marie Liljedahl från Ljungby är kritiskt. Det finns alltför många frågetecken säger hon.
Inte minst ur tillgänglighetssynpunkt.

-- Man tappar det mänskliga bemötandet med en terminal och jag ställde frågan till Lena Karlsson ( centerpartistiskt landstingsråd red. anm) om tillgängligheten för de som inte klarar av en terminal. Då svarar hon att det ska finnas flera terminaler! Dett är ju lika dumt som att sätta dit flera trappor för de som åker rullstol, säger Marie Liljedahl.

Hur kommer ni socialdemokrater att agera när frågan ska upp inom kort i landstingsstyrelsen?
– För det första måste underlaget bli betydligt bättre. Vi måste ju veta vad det kostar, om det sparar någonting och hur det ska fungera, för det vet inte alliansen idag, säger Marie Liljedahl.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se 

        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista