1 av 2
Maria Medin, tränare för flickor födda 98 - 00. Foto: Sandra Douglasdotter
2 av 2
Isabelle Pettersson, Hanna Andersson och Wilma Fyhr ska strax träna. Foto: Sandra Douglasdotter
Tingsryd

Tvingas lägga ner damlaget

"Det är en jättesorg"
1:45 min

Det är svårt att driva fotbollsförening på landsbygden. Fler och fler lag försvinner och till årets säsong tvingades FK Älmeboda/Linneryd/Konga lägga ner sitt damlag. Maria Medin var själv med och startade upp damlaget och nu tränar hon ett flicklag.

- För mig personligen är det en jättesorg. Många olika grejer har spelat roll för det som hänt. Några nyckelspelare har gått till andra klubbar, ett mindre antal tjejer har tränat kontinuerligt och det har varit svårt att få tag på tränare, säger Maria Medin.

I Småland har antalet flicklag minskat med 433 stycken sedan år 2000 och bland pojklagen är det nästan lika många. På Smålands fotbollförbund är Börje Ericsson kanslichef, han har också drivit projektet ”En förening i varje by” fram till i höstas.

Permanent
Nu har projektet blivit en permanent satsning. Där har man försökt hitta nya aktiviteter där föreningarna kan få folk att stanna på landsbygden och fler att flytta dit. För det minskade antalet barn är det stora problemet.

- Det klart att om barn inte föds och folk inte flyttar ut, då är det med automatik problem om man vill få ihop ett lag. Då var det här ett sätt genom samarbete med andra föreningar på bygden se till att attraktionskraften på landsbygden blir större. Det är en av hörnstenarna i det här projektet, säger han.

På Smålands Fotbollförbund har man också mer än tidigare erbjudit att spela sjumanna eller niomanna för de som inte får ihop ett fullt lag och man har också öppnat för att ta in överåriga spelare. Börje Ericsson har stora förhoppningar att EM som kommer att spelas ibland annat Växjö och Kalmar nästa år ska locka fler tjejer att spela fotboll. Det tror Maria Medin också.

Börja om
- Det är en jätterolig grej att gå och titta på tillsammans med laget. Man blir inspirerad av att se så duktiga tjejer som spelar fotboll. Kolla vilken fint, kolla vad hon löpte bra där. Tjejerna snappar upp jättemycket, det klart det är inspiration, säger hon.

Och Maria Medin ser ljust på framtiden, hon tror att damlaget kommer att starta upp igen.

- Vi har duktiga ungdomar som kommer underifrån. Jag tror absolut att vi kommer att ha ett damlag igen. Vi får börja om från början, men då gör vi det, säger hon.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".