Carl-Gustaf Rask, chef för Kronobergspolisens kriminaljour. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Stölder för miljoner i hälerihärva

1:41 min

Polisutredningen kring den stora stöldhärvan där tre Växjöbor misstänks för häleri är nu klar. Det rör sig om över 200 olika brott i den här härvan och det handlar om stölder för miljonbelopp.

– Det här är en väldigt stor härva som börjar i Stockholm med att en person där har stulit mängder med elektronik från sitt företag. Dessa stulna föremål har sedan sålts vidare av hälare runt om i Sverige, bland annat av tre personer i Kronobergs län, säger Carl-Gustaf Rask, chef för Kronobergspolisens kriminaljour.

Hur omfattande har stölderna och häleriet varit?

– Stölderna uppgår till minst två miljoner kronor från företaget i Stockholm.

Under flera års tid stal en 32-årig man från Stockholm datorer och annan elektronik från företaget han arbetade på i Stockholm. Stöldgodset sålde han sedan till fyra personer, varav tre från Växjö.

De fyra ska sedan i sin tur ha sålt grejerna vidare och misstänks nu för häleri. Totalt handlar det om flera hundra elektronikprylar, främst datorer, till ett värde av över två miljoner kronor.

– Det hela började med att vi såg en annons om en förhållandevis ny dator och jag bestämde mig för att kontrollera det närmare. Och därifrån växte det hela.

En har erkänt
Ingen av de tre hälerimisstänkta, som kommer från Växjö, är tidigare kända av polisen. De är mellan 29 och 34 år gamla. En av dem jobbade tidigare åt ett säkerhetsföretag i länet.

Stockholmaren har erkänt stölderna, de andra däremot nekar till brott.

– De medger vissa faktiska omständigheter, att de har sålt elektronik till andra, men de förnekar brott och påstår att det de gjort inte är något kriminellt.

Vad har ni för bevis mot dem?

– Bevisningen kommer att presenteras i samband med att åtalet väcks, säger Carl-Gustaf Rask.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista