1 av 2
Ellen Holm, scoutkonsulent i Växjö. Foto: Malin Ulfhager/ Sveriges Radio
2 av 2
Snart intar 100 scouter Kronobergs slottsruin. Foto: Malin Ulfhager/ Sveriges Radio
kronoberg

De färdas tillbaka till 1500-talet

1:21 min

Under fredagen vrids tiden tillbaka till 1500-talet på Kronobergs slottsruin. I helgen ska 100 unga scouter från länet bland annat försöka bekämpa både Kristian Tyrann och Gustaf Vasa.

Kronobergs slottsruin andas historia. En ypperlig miljö för unga scouter att lära sig både sin historia och att leva nära naturen. Runt hundra barn i åldrarna åtta till tio tolv år har anmält sig från hela länet.

Lägret går av stapeln på fredag morgon och fortsätter sedan helgen ut. Ellen Holm är scoutkonsulent i Växjö och det är hon som håller i trådarna när allt från en livs levande häst till riddarkläder och medeltidsdans ska ordnas.

– Barnen kommer att få ta del av en historia som handlar just om ruinen som är kopplad till Nils Dacke och Gustaf Vasa. Dels kommer scouterna att få leva vanligt lägerliv och bygga sina byar och sina spisar och slå upp sina tält och få uppleva det ur en historisk vinkel, förklarar Ellen Holm.

Varför är det viktigt att ge barnen historia?

– Scouterna är från hela Kronoberg och att få ta del av sin lokala historia genom lägerliv blir så levande och förhoppningsvis kommer alla att känna sig stolta att vara kronobergare när de åker härifrån, säger Ellen Holm.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista