1 av 2
Hundrasen schäfer finns med på topp tio-listan över hundraser som har lätt att utveckla allergi. Foto: Franka Bruns/Scanpix
2 av 2
Åsa Magnusson Juberget veterinär på Nordvärmlands smådjurspraktik i Torsby som märker av en utökad allergi hos hundar. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sverige

Allergi hos hundar ökar dramatiskt

1:31 min

Hundar som får allergi har ökat dramatiskt med 90 procent de senaste sju åren. Det visar statistik från försäkringsbolaget Agria. Vanligast är att hiundarna är allergiska mot damm och kvalster.

Det är främst omgivningsallergin som ökar kraftigt som till exempel kvalster och dammallergi. Idag lider cirka tio procent av landets 730 000 hundar av allergi, något som veterinär Åsa Magnusson Juberget i  värmländska Torsby märker av.

En femtedel av alla veterinärbesök för hundarna är allergirelaterade och 80 procent av dessa är allergiska mot dammkvalster. Värst utsatt är bullterrierna följt av boxrar men även schäfern finns med på tio i topplistan av de hundraser som har lättast att utveckla allergier.

Återkommande öronbekymmer är den vanligaste varningssignalen, men det finns botemedel för hundarna, något som Annette Larssons 2,5 år gamla engelska springer spaniel fått som drabbades av allergi.

– En spruta i månaden och ändrad kost är vad vi måste göra för att vår hund ska må bra, och det gör han nu.

Lennart Nordenstein
lennart.nordenstein@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista