Nakna studenter och vapenhandlande chefer

Idag mötte jag två unga kvinnor på Storgatan i Växjö endast iklädda underkläder. Skulle det ha varit någon annan del av året så skulle jag ha undrat. Men nu var det ett konstaterande - det är skattjaktstider på gymnasieskolorna.

Idag kom också domen som fäller tidningen Expressens chefredaktör och två medarbetare för vapenbrott. Detta efter att ha gjort ett journalistiskt jobb som handlar om hur lätt det är att köpa vapen.

Fredagskrönikan handlar om att tänja på gränserna för att nå ett mål. Stort som litet. Välkommen in.

Expressens dåvarande chefredaktör, numera publisher, Thomas Mattsson och två av hans medarbetare fälls alltså av tingsrätten för vapenbrott. De får villkorligt och dagsböter efter att ha köpt ett illegalt vapen som sedan lämnades till polis.

Mattsson döms för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott och reportern Diamant Salihu döms för vapenbrott.

Bakgrunden är att tidningen skulle prova hur lätt eller svårt det var att köpa ett illegalt vapen. Detta gjorde de i Malmö 2010. Det visade sig vara ganska lätt. De lyckades köpa en halvautomatisk pistol och efter affären lämnade de in den till polisen. Skrev ett reportage och belyste problematiken med den egna erfarenheten som bevis.

Detta får man enligt svensk lag inte göra. Oavsett vad syftet är så ÄR det olagligt med illegal vapenhandel. Men för att få fram verkligheten så kanske man ibland måste tänja på gränserna.

Det får mig att börja fundera på vad jag själv skulle tycka att gränsen gick för att nå ett journalistiskt mål. Skulle jag kunna tänka mig en brottslig handling? Ja. Skulle jag kunna tänka mig att begå brott för vilket jobb som helst? Nej. Däremot så tycker jag att det är viktigt att vi journalister vågar tänja på gränserna för att få veta sanningen bakom något. Skulle brottslighet vara enda vägen så kanske jag skulle vara beredd att ta konsekvenserna för att kunna berätta för er hur det verkligen ligger till.

Men vi ska inte för en sekund tro att vi står över lagen på något sätt, men vårt jobb som granskande journalister kanske kräver att vi granskar samhället från alla sidor av lagens ramar. Innanför och utanför. Men målet ska inte på något sätt kunna nås på något annat sätt innan vi sätter oss i situationen och begår ett brott. Eller tänjer gränser och riskerar mycket för att få veta sanningen.

Andra som kan riskera mycket för att nå sitt mål är studenterna i den så kallade skattjakten. Detta är något som har blivit en tradition på gymnasieskolorna. Studenterna ska utföra vissa uppdrag och för sitt genomförande får de olika poäng. Det kan handla om allt från att försöka få en hamburgare gratis till att gå på stan iklädd endast underkläder. Tjejerna på stan fick säkert många poäng för sin nakenhet idag på Storgatan under lunchen.

En ung man i min egen närhet tatuerade bland annat in "student 2006" på sin skinka och piercade naveln under hans skattjakt. För detta fick han högsta poäng. Och konsekvensen att han blev märkt resten av livet. Men han tyckte säkert att det var värt det för att nå sitt mål. Eller inte.

Tillbaka till tjejerna på stan. Förstår de konsekvensen av vad de gör för att få höga poäng i en tävling? Förstår de att med mobilkamerans makt hamnar de säkert på ett antal sidor på nätet? Förstår de att deras blivande arbetsgivare kanske ser dessa bilder och ställer sig frågan om dessa tjejer var beredda att göra så för några poäng, hur seriösa är de då?

Skattjakten avbröts efter klagomål. Rektorn ringde till ansvarig och sa att de fick lägga ner jakten. Några hade tänjt på den där gränsen lite för mycket.

Att tänja på gränser för att nå sitt mål behöver inte alls vara fel. Men det är lite skillnad att kunna förklara sitt övertramp med: Jag ville göra detta för att kunna bevisa hur lätt det är att begå ett brott och därmed kunna åstadkomma en förändring. Än att förklara det med: Jag ville få så höga poäng som möjligt för att kunna åstadkomma en vinst i en studenttävling.

När tänjer du på gränserna?

Hör av dig så mycket du vill.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef

0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista