Växjö

Hålig rastgård fara för synskadade

1:50 min

Synskadade som rastar sina ledarhundar på rastgården "Ledarhunden" i Växjö riskerar att falla då gården är grupig och full av hål.

– Problemet är att det är fullt med hålor i mitten på den här rastplatsen. Det är ganska djupa hålor och det kan hända att någon går i där om man inte vet att man inte kan gå vart som helst här utan att man måste gå vid staketet, säger Roger Backmyr som brukar träna med sin nya ledarhund Orville där.

Har du fått lära dig det den hårda vägen?

Nej, det har jag kommit på själv att det bästa är att gå på sidorna där det inte finns några gropar.

Rastplatsen Ledarhunden var den första som gjordes i Växjö och ligger i centralt i stan. Den var tänkt att vara till för främst ledarhundar och därmed vara tillgänglig för synskadade.

Bara ett par meter innanför grinden finns det två stora gropar och fler längre in. En del är grävda av hundar och kaniner och andra beror på sättningar i marken. Hur som helst kan de utgöra en fallrisk för den som inte ser dem. Kommunen är de som ansvarar för rastplatsen.

– Tillsynen blir ofta när gräsklippningssäsongen börjar och det har vi precis börjat med. Då brukar de som klipper säga till om det är ojämnheter eller om det blivit nya hålor, säger Olof Åsheden, distriktschef för park och naturavdelningen på tekniska förvaltningen på Växjö kommun.

Kan det vara så att det behövs göras några större årgärder för att det inte ska bli hålor så ofta?

– Nej det tycker jag inte. Har det inte varit mer problem under alla åren så ser jag inte det som ett jättestort problem. Vi fixar till detta och har lite högre översyn av det så tror jag att både de och vi blir nöjda.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se