1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Nyheter

Felmedicinering av patienter ska minskas

Det är ett problem med att patienter som läggs in på sjukhus löper en stor risk för felmedicinering. Men en nyutkommen avhandling visar nu att en arbetsmodell, där kliniska apotekare arbetar i vårdlag på sjukhus, kan minska riskerna.

Lina Hellström, apotekare och forskare i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet, förklarar vilka dilemman hon sett på området.

- Det finns dels en del problem i informationsöverföringen när det gäller vilka läkemedel patienten verkligen tar. När en patient skrivs in på sjukhus så blir det ofta fel i listan på sjukhuset för att man har inte tillräckligt bra och uppdaterad information om vilka läkemedel patienten tog innan han eller hon skrevs in på sjukhuset. Det finns dessutom problem med relaterade läkemedel såsom biverkningar, otillräcklig effekt av läkemedel eller att patienten känner oro för läkemedelsbehandlingen.

När patienter läggs in på sjukhus finns det en stor risk att de råkar ut för felmedicineringar. Det drabbar ofta äldre, då de många gånger har flera sjukdomar och ibland har uppåt 8-9 tabletter samtidigt.

Lina Hellström, apotekare och forskare, såg ett behov av att titta närmare på hur man skulle kunna förbättra situationen för patienter som tar läkemedel. Den modell som hon använt i sin avhandling berör ett så kallat vårdlag - där kliniska apotekare, läkare och sjuksköterskor på en avdelning tillsammans ser över patientens läkemedel, detta för att till exempel undvika att en patient får för höga halter av ett läkemedel i förhållande till sin njurfunktion.

Avhandlingen visade bland annat att färre patienter återvände till sjukhus på grund av fel som hade med läkemedel att göra. Lina Hellström, apotekare och forskare, anser att det finns goda utsikter kring att man använder sig av kliniska apotekare som jobbar i vårdlag på sjukhus.

- Det kan få den konsekvensen att man introducerar liknande modeller på fler ställen i Sverige. Och det skulle ju innebära att kvaliteten på läkemedelsbehandlingen blir bättre för fler patienter, säger Lina Hellström, apotekare och forskare i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista