Hockey

Dansen är Trojas hemliga vapen

6:28 min

Just nu är länets hockeylag mitt uppe i den tuffa försäsongsträningen. Men för Troja-Ljungby går träningen som en dans.

Dans är en viktig ingrediens i Trojas fysträning. Och det är sambastegen som ska ge snabbare fötter, bättre kroppskontroll och färre skador.

– Ishockeyn har utvecklats och du måste ha en bättre kropp som håller för mer, konstaterar Trojas fystränare Elaine Eriksson.

Dansen närvarande i all fysträning
"Disco, disco, disco... Snabba fötter... Ni är ju rena hiphopare..." Dansen är ständigt närvarande när Elaine Eriksson drillar Trojaspelarna i snabbhetsträning med hjälp av häckar som ska hoppas över och repstegar på golvet som de ska dansa sig igenom.

– Jag var lite skeptisk i början men sedan kände jag att det var kul att göra något annat än att bara vara ute och löpa, säger Jacob Berglund som gör sin andra säsong i Troja.

Berglund konstarerar att han har ökat sin smidighet från en trea eller fyra på en tiogradig skala till en sjua eller åtta. Han säger också att de under förra säsongen hade väldigt få skador i laget, vilket han tror beror på dansen.

Vem platsar i Let's Dance?
Frågan är då inte bara vad som kommer att hända på isen när träningsmatcherna drar igång i augusti, utan även vem som skulle kunna matcha Anton Hysén i Let's Dance?

– Jag skulle nog säga Carl Gustafsson, han är riktigt bra på att dansa. Han är smidig och rör på höfterna bra, säger Jacob Berglund.

Anna Tigerström
anna.tigerström@sverigesradio.se