Bilden har ingenting med John Bauer-gymnasiet att göra. Foto: Karin Malmhav/ Scanpix
växjö

Mobilfusk under nationella proven på John Bauer

1:23 min

Elever på John Bauers gymansieskola i Växjö ska bland annat ha fått använda sina mobiler under nationella provet i svenska. Oerhört allvarligt, enligt rektorn. Skolinspektionen har beslutat att inleda en granskning av skolan.

– Det är oerhört allvarligt, om det har någon grund, säger Tommy Gravéus, skolans rektor.

Enligt anmälan, som gjorts anonymt av en lärare från en annan skola i kommunen, ska elever i årskurs 1 fått skriva nationellt prov i engelska på datorer med tillgång till både stavningskontroll och internet.

Vidare ska eleverna under det nationella provet i svenska fått ha sina mobiler på och därmed kunnat använda internet, vilket är förbjudet.

Skolverkets regler tillåter eleverna skriva svenskaprovet på datorer med stavningskontroll, men på engelskaprovet är ingen stavnings- eller grammatikhjälp tillåten.

– Våra elever skriver proven på dator, men de använder Word pad, vilket är okej enligt Skolverket, säger Tommy Gravéus.

Skolinspektionen har nu begärt in ett yttrande från John Bauergymnasiet som de har fram till den 31 maj att svara på. Tommy Gravéus har kallat till möte mellan berörda lärare, skolledning och it-tekniker för att gå till botten med det hela.

– Om det stämmer att vi brustit i att hålla säkerheten får vi se över vilka rutiner vi har kring det, och vilka konsekvenser det innebär för vår skola och verksamhet, säger han.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista