Besparingarna på 6 miljoner kronor i grundskolan kan komma att drabba de barn som är i behov av extra stöd, enligt facket. Arkivfoto. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
ljungby

Facket protesterar: "Det drabbar undervisningen"

1:31 min

Flera fackförbund protesterar mot nedskärningsplanerna inom grundskolan i Ljungby kommun. Kommunen föreslår att 14 tjänster ska bort från grundskolan, eftersom det ekonomiska läget för kommunen är kärvt.

Att ta bort 14 tjänster inom grundskolan ger en besparing på 6 miljoner kronor - besparingar som kan komma att drabba elever som behöver mycket stöd anser representanter för fackförbunden.

– Genomförs det här förslaget kommer undervisningen att försämras, säger Sven Arne Björåker på lärarnas riksförbund.

Färre lärare - mer administration
I takt med att elevkullarna har minskat de senaste åren har också antalet lärartjänster minskat. Den här anpassningen görs årligen men samtidigt har skolförvaltningen på kommunen ökat med drygt 5 tjänster. Det visar en utredning som Lärarnas Riksförbund genomfört.

Bo Ederström som är moderat och ordförande i Barn- och utbildningsnämnden håller med om att skolförvaltningen har förskonats.

Utredning på gång
Nämnden har nu gett förvaltningen i uppdrag att ta reda på varför administrationen vuxit samtidigt som antalet lärare har blivit färre.

– Situationen är sådan att vi måste anpassa kostymen till de nu rådande förhållandena och vår bedömning är att det kommer att vara relativt kärvt ett par år framåt.

Ska kommunen höja skatten?

– Det kan finnas skäl för det också, så det ena utesluter inte det andra.

I veckan efter midsommar kommer kommunen att fatta beslut om de föreslagna nedskärningarna på 6 miljoner kronor.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista