1 av 2
2 av 2
Johannes Jarz, driftsansvarig på Flysmåland.
Växjö

Flysmåland tar över resor till Arlanda

0:56 min

Flysmåland tar över Skyways linje från Småland Airport i Växjö till Arlanda i Stockholm med omedelbar verkan.

I morse kom beskedet om att flygbolaget Skyways begär sig självt i konkurs. Alla flygturer med Skyways har ställts in, men nu meddelar Flysmåland att de tar över Skyways flygningar med omedelbar verkan mellan Växjö och Arlanda.

– Det känns som ett steg i rätt riktning för vår del, säger Flysmålands driftsansvariga Johannes Jarz. Vi är glada om vi kan få till den här linjen och det ska vi försöka med så fort det bara går.

Varför tar ni över?
– Vi anser att behovet för resenärerna att flyga mellan Växjö och Arlanda är väldigt stort.

I dag flyger Flysmåland till Bromma och Johannes Jarz tror att den nya linjen till Arlanda kan bli lönsam. Flygningarna kommer ta 33 passagerare åt gången, vilket Flysmåland tror att de kommer kunna fylla.

– Just nu sitter vi och och filar på tidtabeller och försöker få ihop besättningen. Vi måste även ansöka om flygtider på Arlanda, så det är mycket arbete bakom nu, men vi hoppas att allt är klart nästa vecka.

Kontaktades på morgonen
Över 120 personer skulle flyga med Skyways från Växjö till Arlanda i dag.

– Det blev lite panik. Jag har ringt flera olika telefonnummer, men till slut lyckades vi boka om, säger Agneta Kemlén som skulle rest med Skyways i morse.

Flygplatschefen nu lättad
Beskedet i morse att Skyways nu begärs i konkurs kom som ett hårt slag mot Småland Airport. Arlandaflyget är ett av de viktigare och när det bara några timmar senare blev klart att Flysmåland tar över Skyways turer blev ställföreträdande flygplatschefen Anders Gustafsson mycket lättad.

– För våra passagerares skull och för flygplatsens skull så är det jätteskönt. Flygbranschen svänger det om och det har vi fått ett kvitto på i dag, säger Gustafsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista