Försäkringskassan omprövar beslut om personlig assistans.
Kronoberg

Katastrof för utvecklingsstörd som mist assistent

1:44 min

En kraftigt försämrad livskvalitet har blivit följden för många utvecklingsstörda när Försäkringskassan omprövar alla beslut om personlig assistans för att spara pengar. Det menar Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB. Samtidigt vältras kostnader över från staten till kommunerna.

Kennerth Björn, vice ordförande i länsavdelning av FUB berättar om en person som bland annat blivit av med personlig assistent vid måltider.

– Den här personen kan sitta framför maten tills han svälter ihjäl. Någon måste tala om för honom att han ska äta. Han har tidigare också haft assistans för kommunikation eftersom han inte har något verbalt tal utan talar genom tecken. Det har man också tagit bort.

Han har också blivit av med assistans vid på- och avklädning.
– Han kan klä på sig men det kan bli helt fel. Som att han stoppar ner ena benet i ärmen till en långärmad tröja, berättar Kennerth Björn.

Den här personen hade tidigare hade 110 timmar per vecka med personlig assistent. Med de nya reglerna har assistansen minskat till, som det heter i beslutet, 9,751 timmar. 

Behöver känna sig trygg
Den här personen är också  beroende av att ha personer omkring sig för att känna sig trygg.

– Det måste vara personer som kan honom utan och innan och vet hur han fungerar. Det här är rena katastrofen, säger Kennerth Björn.

Omprövningarna innebär också att stora summor kommer att föras över från staten till kommunerna. För till exempel Växjö kommun innebär det här att  nära sju miljoner i kostnad skjuts över från staten till kommunen. Det blir mer framöver eftersom omprövningen av alla beslut om personlig assistans beräknas ta två år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista