Bengt Germundsson, kristdemokratiskt komunalråd i Markaryd.
MARKARYD

Kommunalråd hoppar av beslut om kritiserade färdtjänstregler

Germundsson röstar inte om kritiserad färdtjänst
1:36 min

På fredag ska Regionfullmäktige fatta beslut om de hårt kritiserade nya färdtjänstreglerna för fyra kommuner. Men Markaryds kommunalråd hoppar av och kommer inte att rösta. Det är inte anständigt att fatta beslut som gäller andra kommuners invånare, är Bengt Germundssons förklaring.

– Det här är ett delikat problem eftersom det handlar om myndighetsutövning där vi anser att det ska gå till på ett sätt i min egen kommun och på ett annat  sätt i andra kommuner. Det är rimligt att jag som ledamot inte är med och beslutar i det ärendet, säger Bengt Germundsson (KD).

Regionförbundet Södra Smålands nya tuffa färdtjänstregler och höjda taxor för Växjö, Alvesta, Tingsryd och Lessebo upprör inte bara funktionsnedsatta och äldre som protesterat kraftigt.

Det blir ett delikat dilemma för politikerna i regionfullmäktige också.
Politiker från Uppvidinge, Markaryd, Ljungby och Älmhult som tidigare sagt nej till att lämna över färdtjänstbedömningen till Regionförbundet förväntas ändå ta beslut om de nya reglerna. För andra kommuners invånare.

Det hela blir mycket märkligt, säger Bengt Germundsson från Markaryd som nu satt ner foten. Han kommer inte att delta i beslutet.

-- Jag är mer tillfreds med våra bestämmelser och därför är jag inte tillfreds med att sitta och införa regler som jag tycker är sämre än de vi har i Markaryds kommun, säger Bengt Germundsson.

Tycker du andra politker som inte heller är med i samarbetet kring färdtjänsten också ska göra som du?
– Var och en får fatta sitt beslut. Men för mig känns det mer naturligt att anmäla att jag inte vill delta i detta. Jag vill inte lägga mig i hur myndighetsutövning ska ske i en annan kommun, när jag själv inte är involverad i det.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".