Lasse Le Carlsson är besiktningsman vid Länsstyrelsen. På datorskärmen syns en bild av det attakerade fåret. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Långasjö

"Fåret hade sticksår efter vildsvinets betar"

1:26 min

Nu kommer nya uppgifter om att vildsvin dödar får, kalvar och även rådjur. Länsstyrelsens besiktningsman Lasse Le Carlsson har undersökt ett får som dödades i Långasjö nära gränsen till Kronobergs län, för ungefär två veckor sedan.

Fårstängslet skyddade inte fåret. Vildsvinet tog sig in genom att lyfta upp stängslet, med stor kraft. Därefter gick det till attack. Fåret hade inte en chans. På bilderna som Lasse Le Carlsson visar på det döda fåret, menar han att man ser såren efter vildsvinets betar.

– Här ser man avtrycket efter betarna in i vänstra låret, säger Le Carlsson och pekar på en av bilderna på datorn. Det är stickhål rakt in. Bara huvudet var orört.

Fåret dödades enligt Lasse Le Carlsson med våldsam kraft. Och det här är inte första gången det händer. För drygt ett år sedan, även då nära Långasjö, dödades en stor kalv av ett vildsvin.

– Jag är tämligen övertygad om att det blir fler attacker i framtiden. De lär sig av varandra och det sprider sig  , avslutar Lasse Le Carlsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista