växjö

Oro när städning på skolor kan privatiseras

2:04 min

Det vore förödande för hela skolan, så säger läraren Pia Fridén om förslaget från den borgerliga alliansen i Växjö att städningen på gymnasieskolorna ska läggas ut på entreprenad. Totalt berörs 70 personer och facket är i uppror.

Frågan om städtjänsterna på kommunens gymnasieskolor kan läggas ut på entrepenad ska upp på politikernas bord under onsdagen.

Fackförbundet Kommunal vädjar i en skrivelse till politikerna, att inte att inte slå sönder den väl fungerande serviceorganisationen med så kallade kombinationstjänster som i dag finns på skolorna.

För teknikläraren Pia Fridéns del hoppas hon att förslaget inte går igenom.

– Jag förstår inte riktigt hur det ska gå till. För det första kan jag inte tänka mig att man blir bekant med en städfirma. Jag tänker mig att städfirman kanske kommer tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen och då blir det liksom ingen kontakt med eleverna, förklarar Pia Fridén.

– Elever uppskattar sin personal och känner igen den och vi vet att städpersonalen har lite koll på oss allihopa.

Bakom disken i kafeterien på Teknikum står serviceledaren Pia Johansson och säljer fika till eleverna. Hon är ledsen och orolig.

– Det är jättestor oro just nu innan beslutet är taget, säger hon.

Om förslaget går igenom är det som att gå tillbaka till 60-talet säger Pia Johansson med en nedstämd men bestämd ton i rösten.

– Möjligheten för oss kvinnor att jobba heltid försvinner också. Vi gör mycket, hjälper elever och lärare och gör mer än att bara städa, förklarar hon.      

70 personer berörs när städningen på de kommunala gymnasieskolorna i Växjö nu föreslås läggas ut på privata företag.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista