1 av 2
Margareta Sjöblom, enhetschef på Försäkringskassan i Kronobergslän Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Försäkringskassan Foto: Försäkringskassan pressbild
Sverige

Försäkringskassan bemöter kritik

1:42 min

Det är domar i den högsta förvaltningsdomstolen som ligger bakom förändringarna när det gäller att beräkna behovet av personlig assistans. Flera har blivit av med sitt stöd och nu bemöter Försäkringskassan kritiken.

Det är domar i den högsta förvaltningsdomstolen som ligger bakom förändringarna när det gäller att beräkna behovet av så kallad personlig assistans. Detta gäller till exempel när en utvecklingsstörd person ska få hjälp med de grundläggande behoven i livet. Säger Margareta Sjöblom på Försäkringskassan i Kronobergs län.

Måltider

I nyheterna i går berättade vi bland annat om en person som blivit av med assistans vid måltider:

-- I domen menar man att "hjälp med maten" bara handlar om att få maten till munnen. Behöver man hjälp för att överhuvudtaget kunna äta räknas det knappast dit, för att ge hjälp för att stödja och aktivera berättigar inte det någon assistans.

Mest försämringar

Enligt flera organisationer innebär omprövningarna av assistansbeslut mest försämringar, men Margareta Sjöblom menar samtidigt att det finns de personer som fått förbättringar.

Det finns också en lokal förklaring till att besluten om assistansersättning kan skilja sig mycket från tidigare beslut:

– I Kronobergs län har vi tidigare haft dåliga resurser för omprövningar och nu när vi fått fler resurser leder det till stora förändringar för en del.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista