Git Filipsson är fackligt förtroendevald för Kommunal. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Facket till storms mot privatiseringsplaner

1:03 min

Fackförbundet Kommunal är starkt kritisk till planerna att privatisera städningen på gymnasieskolorna i Växjö. För bara några veckor sedan fick facket veta att det här var på gång. 70 personer berörs.

– Jag tycker att det är förödande att man ska förstöra en väl fungerande serviceorganisation, vi går tillbaka till förr i tiden, städ för sig och kök för sig, det blir ju deltidare på det, och rätten till heltid försvinner säger Git Filipsson på fackförbundet Kommunal.

I dag jobbar servicepersonalen på skolorna på så kallade kombinationstjänster och bryter man ut städningen och privatiserar den delen, slås hela organisationen sönder, säger Git Filipsson som anser att det även drabbar eleverna på skolorna om servicepersonalen inte finns där på dagtid.

– Vi har redan fått signaler från elevkåren på skolan att man vill ha kvar servicepersonalen, säger Git Filipsson.
Trots protester både från lärare och facket, sa de borgerliga politikerna i arbetsutskottet  ”ja” till konkurrensutsättningen i går, men med flera tillägg. Bland annat att man ska pröva om den kommunala serviceorganisationen också ska kunna vara med och tävla om städningen i upphandlingsprocessen.

Frågan ska nu upp till gymnasienämnden för beslut.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista