1 av 4
Lena Karlsson och skelettet från hennes dödade får. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
2 av 4
Två små svarta lammsvansar lämnades kvar på platsen. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
3 av 4
En tacka har gått undan med sina lamm. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
4 av 4
Fårägaren Lena Karlsson är inte rädd för att gå in i hagen om nätterna trots det som har hänt. Då har hon alltid hunden med sig. Men hon tycker att det är riktigt obehagligt att någon eller några har strukit omkring i henns trakter. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
kronoberg

Någon har dödat får med kniv

"Det känns riktigt obehagligt!"
1:44 min

I tisdags dödades ytterligare ett får i sin hage i Kronobergs län, den här gången av en eller flera människor. Tackan, som precis skulle lamma eller lammade under tiden som hon dödades tillhörde Lena Karlsson som bor utanför Urshult.

– Jag är inte rädd för att gå ner i hagen, då jag alltid har en hund med mig. Det är inte lätt att ta sig in i den här fårhagen, det är några som har tagit sig in bakvägen, med god kännedom om skogen bakom hagen, och det känns obehagligt, riktigt obehagligt, säger hon.

I fårhagen gjorde Lena Karlsson ett makabert fynd. Två små svarta lammsvansar, det var det enda som fanns kvar i hagen förutom ett skelett.

Tackan var högdräcktig
– De måste ha dödat henne under tiden som hon lammade eller medan hon stod och slickade sina nyfödda lamm, annars hade de inte kunnat fånga henne, säger Lena Karlsson drabbad fårägare utanför Urshult.

Sommarlammningen är i fullgång och i hagen finns många av dräktiga får och tackor som precis har lammat. De flesta fåren ligger i en klunga i skuggan, medan några tackor har valt avskildhet för sig och sina nyfödda lamm. Det var här, under tisdagen som Lena Karlsson hittade ett skelett av en tacka i ena änden av hagen.

Trodde lodjur hade varit i farten, men det var fel
Först trodde hon att tackan hade blivit angripet av ett lodjur. Men efter en kontroll av Lasse Le Carlsson, besiktningsman på Länsstyrelsen i Kronoberg, stod det klart att fåret för några dagar sedan dödats av en eller flera människor med kniv.

Lasse Le Carlssson, är säker på sin sak, för om tackan hade blivit dödat av ett djur hade det till exempel funnits blod, inälvor, skinn och ull, men det fanns ingenting sådant i fårhagen.

Öronen var borta
– Jag såg då att öronen var borta och jag hittade inte heller några öronbrickor, så jag visste inte vilken tacka det var. Och min första tanke var då att detta är ju stöld, säger hon.

– Det är verkligen tråkigt att det finns människor som har det så himla dåligt, som tycker att de får ut något av att gå in och döda en högdräktig tacka, säger Lena Karlsson.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".