Hem Foto: Jan-Erik Henriksson / SCANPIX
kronoberg

Fler barn till familjehem

1:37 min

Antalet barn som omhändertas ökar. Allt fler kommuner väljer att placera barnen i familjehem, trots att de flesta har svår att hitta familjer som är intresserade.

Antalet barn som omhändertas ökar i Kronobergs län. Under 2010 placerades 613 barn - drygt 300 fler än år 2000. Allt fler kommuner väljer att placera barnen i familjehem, trots att de flesta har svårt att hitta familjer som är intresserade. Uppvidinge kommun är ett exempel. Där är Hans Österman chef för individ och familjeomsorg:

- Vi har en nollvision vad gäller institutionsplaceringar som socialnämnden har antagit. I samband med det rikta insatserna mot familjehem, säger han.

Är det svårt att hitta familjehem?

- Det är inte lätt, särskilt inte att hitta kvalificerade familjehem.

Många kommuner i länet vittnar om att det är svårt att få tag på familjehem, men man vill ändå placera så många barn som möjligt på detta sätt, istället för på institution. Familjehem är både billigare och bättre, menar man.

För att få tag i fler familjehem har kommunerna vidtagit olika åtgärder, bland annat har Älmhult, Markaryd och Ljungby gått samman för att hjälpa varandra. I Uppvidinge har man avsatt två personer som ska arbeta särskilt mot familjehemmen. Allt fler kommuner vill också lösa problematiken själva istället för att använda sig av ett företag som hittar placeringar.

- Jag tror att det kan bli bra, då kan vi rekrytera egna familjehem som vi har förtroende för och som vi själva jobbat fram, säger Hans Österman.

Växjö är ett undantag

Men Växjö kommun är just nu ett undantag. Där har fler familjer anmält sitt intresse för att bli familjehem, varför vet man inte riktigt, och problemet är nu att hinna med att utreda familjerna.

- Det är långa processer. Vi har barn som väntar på att bli placerade trots att vi har flera intresserade familjer, men det är inte alls givet att de passar till de barnen, säger Elisabeth Miller, enhetschef på familjehemsenheten.

Sandra Douglasdotter
sanra.douglasdotter@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista