1 av 2
Unika glaspjäser går under klubben när Asta Strömbergs glassamling säljs på auktion i Hovmantorp i helgen. Foto: Ulf Myrestam/Sveriges Radio
2 av 2
Håkan Henriksson, föreståndare för Folkets hus i Hovmantorp visar en av de ovanliga bitarna. Foto: Ulf Myrestam/Sveriges Radio
Hovmantorp

Unika glaspjäser auktioneras ut

"Det är väldigt speciellt glas som inte finns på marknaden"
1:27 min

I helgen ska flera exklusiva glasobjekt auktioneras ut på den årliga auktionen i Hovmantorp. Glaset vid årets auktion tillhörde Asta Strömberg, som under många år drev glasbruket i Strömbergshyttan.

– Det är väldigt speciellt glas, glas som inte finns på marknaden så där jätteofta. En hel det utav det är unikt, det finns bland annat fint graverat glas av Rune Strand, berättar Håkan Henriksson som är föreståndare för Hovmantorp Folkets Hus.

Astas historia
Från början var det Asta Strömbergs svärfar Edvard som startade glasbruket på 1940-talet. Senare tog Asta över verksamheten och drev bruket ända in på 1970-talet.

I julas dog Asta Strömberg och det var hennes barn som tog kontakt med Folkets Hus. Glaset som hon haft hemma skulle auktioneras ut och i samlingen finns några riktiga godbitar enligt Håkan Henriksson som är föreståndare för Hovmantorp Folkets Hus.

– Det finns en fin vad här med ett graverat kvinnoansikte på sedan finns det andra grejer av Gunnar Nylund som också var keramiker och formgivare i keramik.

Hur är det med priserna?

– Det är samlarobjekt, de dyraste grejerna kostar runt 5000 till 6000 kronor, så det är inga hysteriskt dyra grejer. Tyvärr har priset på glas inte varit så högt de senaste åren och det kommer nog att synas här också, avslutar Håkan Henriksson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".