Markaryds kommun, säg vad du tycker Skärmdump Markaryds kommuns hemsida
Markaryd

Markaryd anklagas för diktatur

"Säg vad du tycker" på Markaryds kommuns hemsida, blir allt mer populär. Nu anklagas kommunen för att vara en diktatur detta efter att kommunen har stramat upp reglerna för vad som får publiceras.

Ola Eknor, utvecklingsledare i Markaryds kommun granskar inläggen innan dem publiceras och han berättar att många är missnöjda över hur kommentarerna kontrolleras.

– Sista månaden har det säkert kommit in ett tiotal synpunkter från människor som är väldigt irriterade över dessa förändringarna och kallar Markaryds kommun för en sovjetisk enpartistat som stryper all dialog och information.

Markaryds kommun går steget längre

De flesta kommuner har en e-tjänst på sin hemsida där man kan skicka in sina frågor och klagomål. Markaryds kommun har gått ett steg längre och publicerar sedan ett år tillbaka åsikterna eller klagomålen på sin hemsida som alla kan läsa.

Det är populär läsning och man kan bland annat läsa om en personlig assisten som någon anser blivit uppsagt på ett upprörande sätt, om gässen som skiter på fel ställen och en rad andra klagomål och synpunkter. I det öppna forumet kan man vara anonym, vilket ibland leder till personangrepp, skvaller och åsikter gjorde tjänstemännen i kommunen illa till mods, berättar Ola Eknor.

Uppstramade regler i forumet

För någon månad sedan stramade de ledande kommunpolitikerna upp reglerna för forumet. Nu publiceras till exempel inte någons åsikt förrän kommunen har svarat. Ett svar ska komma inom tio dagar och synpunkt och svar publiceras nu alltså samtidigt.

-- Vi tyckte inte det var bra att det stod fel information på hemsidan, så då ändade vi så att vi publicerar svaret och synpunkten samtidigt, säger Ola Eknor.

Anställda stoppas från att ha synpunkter 

Anställda i kommunen stoppas också från att ha synpunkter om sin arbetsplats på hemsidan. Även det irriterar Markarydsborna.

– Vid synpunkter från de anställda bör man prata med sin chef eller fackliga organisation eller arbetsplatsträff, det finns ju andra sätt att utrycka önskemål om förändringar på sin arbetsplats än på vår hemsida.

Ola Eknor tror inte att människors intresse för "Säg vad du tycker" kommer att minska på grund av kommunens "censur".

-- Nej det tror jag inte. Det faktum att vi publicerar kommentarer har gjort att det är ett stort intresse, så jag tror snarare att det kommer att öka.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".