Dalala Abdelgani Petersson Foto Ellenor Erixson/Sveriges Radio
Sverige

Ny lag om tvångsgifte och barnäktenskap

1:39 min

Idag har en utredning om förbud mot barnäktenskap och tvångsgifte kommit och den som bryter mot lagen ska kunna dömas till fängelse i upp till fyra år. Dalala Abdelgani Petersson, ordförande i arabiska kvinnoföreningen, anser att detta är ett steg i rätt riktning.

Idag har det kommit en utredning med förslag om att kriminalisera tvångsgifte och barnäktenskap och äktenskap som inte är juridiskt giltiga. Dispensen för barnäktenskap ska dessutom helt tas bort. Den som bryter mot lagen ska kunna få fängelse i upp till fyra år.

Tvångsgifte innebär vanligtvis att en flicka i 15-16 års åldern blir bortgift av sin familj. Enligt Dalala Abdelgani Petersson är det främst av kulturella och ekonomiska anledningar som familjerna gör det. För flickorna innebär det att de får leva ett dubbelliv, ett tillsammans med sina vänner och ett tillsammans med sin familj.

Men nu föreslår alltså en utredning att tvångsgifte ska kriminaliseras. Och om en förälder gifter bort sitt minderåriga barn, ska han eller hon kunna straffas med böter eller fängelse i upp till två år.

Dalala Abdelgani Petersson tror att det nya lagförslaget kommer få bra konsekvenser för flickorna.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista