1 av 2
Svante Axelsson Foto: FOTO: Leif R Jansson / SCANPIX
2 av 2
Växjö kommun, europas grönaste stad? Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Oklart om Växjö verkligen är Europas grönaste stad

1:56 min

I all marknadsföring kallar sig Växjö kommun för Europas grönaste stad. Kommunen tar emot mängder av studiebesök från hela världen, men om Växjö verkligen är så grönt finns det inga belägg för.

– Nej, det kan man ju inte säga, det finns ju ingen fakta om detta. Men man får väl ta de här olika slogan som kommunerna använder för att locka nya invånare lite men en glimt i ögat, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

BBC om Växjö

Det var 2007 som en reporter på brittiska BBC beskrev Växjö som Europas grönaste stad. Trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för att det är så, blev det lite av en sanning när kommunen gjorde det till sitt varumärke.

Enligt Svante Axelsson är flera andra städer i Sverige minst lika gröna, men trots det är det Växjö som bäst lyckats nå ut med budskapet.

– Växjö har varit skickliga på att packetera sitt miljöarbete och har också fått en internationell synlighet, det är skickligt gjort.

Får 100 besök per år från hela världen

Sedan begreppet myntades har kommunen haft i genomsnitt 100 grupper per år, eller två i veckan, på besök från hela världen. Och 800 olika medier har varit här och gjort reportage. Växjö - Europas grönaste stad - säljer trots att ingen vet hur grönt Växjö egentligen är.

– Växjö är ändå en ledande kommun i miljö- och energiomställningen och då tycker jag väl att det inte är helt fel. Sedan finns det ju delar som man kan tycka inte ligger riktigt så bra till. Biologiska mångfaldsarbetet och transportproblem som genereras av att man nu har extrena köpcentra och annat är ett exempel, det finns plumpar i protokollet.

Blir man för självgod finns det en risk att det istället hämmar miljöarbetet, säger Svante Axelsson.

– Det finns ju det som kallas "green wash", att man bara har en grön fernissa. De tar en risk om man inte fyller upp kostymen som man skryter med.

Hur länge kan Växjö leva på epitetet Europas grönaste stad?

– Håller man inte tempot och blir man inte bättre på transportlösningarna, får man inte en bilfriare stad, fler cykelvägar eller en bättre kemikaliehantering, då raseras det här förtroendet.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista