Platsen där den 71-årige mannen sköts ihjäl av den kvinnliga jägaren. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Ljungby

Ingen prövning av jägardom i HD

0:28 min

Domen mot den jägare som i december 2010 av misstag sköt ihjäl en 71-årig skidåkare utanför Ljungby kommer inte att överklagas till Högsta domstolen. Därmed står hovrättens friande dom fast.

– Jag beklagar det, det är två domar, tingsrätt och hovrätt, där ordföranden varit skiljaktig. Det är ett uppmärksammat mål och det är sådana inslag man borde ha ansökt om prövningstillstånd, säger advokaten Torgny Eklund som företräder 71-åringens anhöriga.

Det var i december 2010 som den 33-årige kvinnliga jägaren av misstag sköt ihjäl en 71-årig skidåkare i samband med att hon var ute och jagade älg i skogarna väster om Ljungby.

Friades från dom

Hon åtalades för vållande till annans död, men friades av både Växjö tingsrätt och hovrätt men i båda domarna var rätten oenig.

Trots detta bedömer chefsåklagare Laila Kirppu att det inte är möjligt att få prövningstillstånd, och hon väljer därför att inte gå vidare med det till högre instans.

71-åringens anhöriga som hade hoppats på en ny prövning är besvikna över beskedet, säger Torgny Eklund.

– De är ledsna och de säger inte så mycket mer än att de är besvikna.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista