Jag gråter, gör beslutsfattarna det?

När jag var liten grät jag när sotaren skulle gå. Inte för att han var extra trevligt, utan för att jag redan då hade väldigt svårt med avsked.
Dagens nyhetskrönika är inte så mycket nyhet, mer en undran över avsked, beslut och känslor.

Välkommen in.

På fredagar har vi veckomöten på jobbet. Ett möte där vi tar upp frågor som gäller jobbet, vad som är på gång och utvärdering. Det är också en tid då vi gratulerar personer som fyller år eller tackar av dem som ska sluta.

Idag skulle vi tacka av Malin Ulfhager som ska sluta hos oss. Hennes tid här var nu slut och hon ska vidare på andra jobb. Och jag hade bestämt mig. Jag skulle inte börja gråta. Men det gick såklart inte. Tårarna rann och inombords kändes det som om hela världen rasar samman för att Malin ska sluta.

Så ja, man kan väl säga att jag är lite blödig.

Men det fick mig att tänka på alla beslutsfattare som genomför nerdragningar, säger upp folk för att effektivisera verksamheter eller ger besked som: Du är inte välkommen här längre. Jag undrar om dessa personer gråter när de kommer hem eller dörren stängs bakom dem.

Det är klart att om någon missköter sig ska de inte vara kvar på sitt arbete. Eller det är klart att verksamheten måste gå runt och att obekväma beslut måste tas, det har jag full förståelse för och gör det själv också i mitt jobb. Men jag undrar hur de känner inombords.

Jag undrar om Håkan Lennartsson, VD på Enertech i Ljungby, grät igår efter att han hade gett beskedet att 20 skulle varslas. Jag undrar om alliansen i Växjö grät efter att 70 personer som jobbar inom serviceavdelningen på gymnasieskolorna fick veta att de kanske kommer att bli av med sina jobb då politikerna vill konkurrensutsätta verksamheten. Antagligen inte, de gör bara sitt jobb och har gjort det länge. Hur skulle det se ut om de skulle stå och gråta varje gång de lämnade denna typen av besked. Inte så bra. Eller?

Men lite nyfiken är jag i alla fall. Är det bara jag som är lipig? Och skulle det verkligen vara så farligt om vi hade fler VD:ar som fällde en tår då och då?

Hör av dig så mycket du vill.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef
0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".