Roland Gustbée i talarstolen under regionfullmäkiges möte idag
Kronoberg

Inget beslut om kritiserade färdtjänstregler

0:51 min

Det blev inget beslut om de kritiserade nya reglerna för färdtjänsten i fyra av länets kommuner, förslaget ska nu på vissa punkter ändras och kompleteras.

Det blev inget beslut om de kritiserade nya reglerna för färdjänsten i fyra av länets kommuner vid regionfullmäktiges sammanträde i dag. Det blev i stället en så kallad återremiss, det vill säga - förslaget ska nu på vissa punkter ändras och kompletteras.

Starka åsikter om förslaget

Det fanns delvis olika åsikter för om hur förslaget till färdtjänstregler ska ändras. Enligt Roland Gustbée moderat styrelseordförande för Regionförbundet Södra Småland, är det två skäl tilll återremissen:

-- Det fanns en del juridiska tveksamheter för om förslaget befann sig i sitt korrekta forum och om man skulle gå ut till kommunerna och fråga vad de tyckte först.

Det nya förslaget till färdtjänstreglerna är tänka att presenteras vid regionfullmäktige i oktober.

Reglerna måste ses över

Flera andra ledamöter från socialdemokraterna och vänsterpartiet tyckte inte att rent lagliga och formella skäl var det enda som skulle tas upp i den nya behandlingen av förslaget till färdtjänstregler.

De ansåg att flera punkter i själva reglerna som kritiserats hårt av handikapporganisationer också måste ses över, bland annat när det gäller att flera av reglerna i förslaget är för detaljerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista