Pojken gick en lång sträcka barfota på spåret. Foto Scanpix.
Småland

Pojke gick tre kilometer framför tåg

2:33 min

En autistisk 11-årig pojke som hade tagit sig upp på tågspåret mellan Jönköping och Värnamo gick barfota på det steniga spåret i över tre kilometer följd av ett Krösatåg innan han fick hjälp att ta sig därifrån.

Resenärer som ville kliva av tåget och hjälpa pojken blev stoppade.

- Vi fick larm ifrån lokförare på sträckan mellan Jönköping och Värnamo som hade en pojke gående framför tåget, säger Göran Gunnarsson, presstalesman på polisen.

Följdes av tåget i tre kilometer
I över tre kilometer gick en 11-årig pojke på spåret barfota i värmen framför ett Krösattåg mellan Jönköping och Värnamo i fredags.

En resenär som Sveriges Radio har pratat med berättar att pojken är autistisk och att lokföraren inte fick kontakt med honom. Han säger att han och flera andra resenärer ville gå ut och föröska hjälpa pojken, men att tågpersonal hindrade dem och sa att de inte fick öppna under färd.

Rymt från ett boende
Pojken ska vid flera tillfällen kastat sten mot tåget och blev ibland så trött att han satte sig ner och vilade. Enligt polisen hade han avvikit från en utflykt med sitt boende och på något sätt tagit sig upp på rälsen.

Klockan fem i fem larmade tågpersonalen polis vid Månsarp men inte förrän 50 minuter senare i Ekeryd kunde polisen ta hand om honom, på grund av den svåra terrängen runt om.

– Det är en besvärlig sträckdragning där inga vägar angränsar till spåret förrän man kommer ner till Ekeryd.

Fruktansvärt att tåget inte stannade
Polisen fick till slut tag i pojken och förde honom till det boende där han hör hemma. Resenären som Sveriges Radio har pratat med beskriver det som fruktansvärt att tåget inte stannade för att släppa ut folk som ville försöka hjälpa pojken utan lät honom gå i över tre kilometer i värmen innan polisen kunde hjälpa till.

Tågpersonal agerade helt rätt
– Det är förbjudet att släppa ut resenärer på spåret på grund av olycksrisken. Framför allt när det handlar om en person som är funktionshindrad så måste man se det som att det är tur att det inte hände någon olycka, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör.

Även Stefan Löfgren som är säkerhetsansvarig på DSB som kör Krösatågen säger till Sveriges Radio att det är förbjudet att vistas i spårområdet och att ingen släpptes ut för att inte riskera att någon skadade sig.

Alexandra Svedberg
alexandra.svedberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista