Enligt Socialstyrelsens äldreguid får Markaryd och Lessebo kommun dåligt betyg för sin äldrevård inom vissa områden. Foto: Jessica Gow/Scanpix
kronoberg

De är sämst i länet på äldreomsorg

Markaryd och Lessebo är de två kommuner i Kronobergs län som är klart sämre inom äldreomsorgen än riksgenomsittet. Bland annat kritiseras arbetet med att förebygga att de äldre inte blir undernärda.

Socialstyrelsen har genomfört en så kallad äldreguide som bygger på uppgifter som samlats in under 2011. Nu har resultatet ställts samman inom sju olika områden, som till exempel bemötande där alla länets kommuner ligger över riksgenomsnittet.

Markaryd och Lessebo sticker ut
På de flesta områden som Socialstyrelsen har tagit fram uppgifter om för äldreomsorg ligger länets kommuner bra till, men Markaryd och Lessebo sticker ut som sämre på en del punkter.

Att ha några så kallade genomförandeplaner för de äldre är äldrevården i Markaryds kommun mycket dåliga på, liksom att de äldre ska få vara delaktig i när vård och omsorg ska ges. Markaryds kommun är också enligt Socialstyrelsen slarvig med rutiner och samarbete för att förebygga undernäring.

Dåliga på att förebygga undernäring
Lessebo kommun har enligt guiden dåliga värden på flera områden. Det gäller också delaktighet, genomförandeplaner och arbetet för att förebygga undernäring.

Bättre resultat fick Ljungby, Tingsryds och Alvesta kommuner som ligger över riksgenomsnittet på alla sju områden som mäts i Socialstyrelsens äldreguide.

Kring snittet för landet ligger också länskommunerna när det gäller trygghet för äldre som bor hemma med hjälp av hemtjänsten.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista