Snickare med en skruvdragare i handen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
kronoberg

Här används rotavdraget mest

1:22 min

Rotavdraget är populärt i hela Kronoberg. Men i några områden renoveras det i särklass mer än i andra, visar statistik som Sveriges Radio tagit fram. Hov i Växjö är ett av dem.

I en trädgård i villaområdet Hov står Ingemar och Kristina Gedda och planterar om sina pelargoner inför sommaren. Här gjorde uppemot en tredjedel av de vuxna invånarna rotavdrag under 2010. Många av husen byggdes under 70-talet, och enligt Ingemar Gedda har det gått en takrenoveringsvåg genom grannskapet.

– När ett tak byts ut, dröjer det ett tag och så kommer samma firmabil och sen så byts nästa och nästa och nästa, säger han.

Klöxhult, Stensberg och Annelund
Andra områden där det relativt sett renoverades flitigast under 2010 är Ljungbyområderna Stensberg och Annelund samt Klöxhult i Älmhult. I Växjö har det förutom i Hov gjorts många avdrag i Vallen och Rinkaby.

 Då förmånen bara är för dem som äger sin bostad dominerar kvarter med villor och bostadsrätter. Samtliga är områden med högre medianinkomster än snittet i Kronoberg.

En fördel för villaägare
– Man vill såklart utnyttja den här möjligheten, det är ju en ekonomisk fördel för oss som bor i villa, säger Ingemar Gedda.

Med rotavdraget har privatpersoner kunnat få halva arbetskostnaden för renoveringsjobben avdragen direkt på fakturan sedan 2010. Trots att skattereduktionen numera är permanent verkar det fortfarande finnas en känsla av att det gäller att passa på.

– Man vet ju aldrig hur länge det finns kvar, säger Ingemar Gedda.

Dumt att man inte använda rotavdraget
Hans granne Pia Olsson, som lade om sitt tak för två år sen, håller med.

– Visst hade vi gjort det ändå, men på grund av rotavdraget gjorde vi det tidigare. När det finns är man dum om man inte utnyttjar det, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista