Kronoberg

Länets största naturreservat bildat

Drygt 2 300 hektar land och vatten i Lessebo och Uppvidinge kommun blir nu naturreservat. Det beslutade Länsstyrelsen i Kronoberg idag och därmed blir Stocksmyr-Brännan länets största naturreservat.

Reservatet omfattar 2 300 hektar land och vatten. Karaktäristiskt för området är mosaiken av myrar, skogar och sjöar. Här växer sileshår, myrlilja, missne och orkideér.

Även fågellivet är rikt i reservatet. Går man i skogen kan man bland annat se eller höra tjäder, spillkråka, mindre hackepett och pärluggla.

– Skogarna har också ett rikt insektsliv och exempelvis i gamla, kullfallna och solbelysta tallar hittar raggbocken larver mat och i grova björkar lever svart ögonknäppare som trivs extra bra i bränd ved. En annan brandgynnad art i området är svedjenäva vars frön gror efter att branden passerat säger Martin Unell, biolog på Länsstyrelsen.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista