1 av 3
Mårdhund i närbild. Foto: Mårdhundsprojektet
2 av 3
Mårdhund? Nej detta är en sk korsräv som rymt från en farm. Denna räv föds upp för pälsens skull och är förvillande lik en mårdhund. Foto: Mårdhundsprojektet
3 av 3
Så här ser en mårdhund ut. Denna är dock uppstoppad. Foto: Mårdhundsprojektet
Kronoberg

Mårdhund kan finnas i länet

"Jag var så nära"
1:49 min

Den fruktade mårdhunden kan nu finnas i Kronobergs län. I söndags kväll såg Marianne Greip i Vederslöv ett djur som möjligtvis var en mårdhund.

Hon ringde sedan till det svenska mårdhundsprojektets jourtelefon och rapporterade vad hon sett.

Mårdhundsprojektet jobbar på uppdrag av Naturvårdsverket med åtgärder för att hejda mårdhundens spridning.

– Jag var så nära att jag såg det där typiska strecket på sidan av huvudet, säger Marianne Greip.

Grodor favoritmat
När Marianne såg det här djuret kom det från en kanal där det finns mycket grodor, som är mårdhundens favoritföda.

– Den är ett ekologiskt hot överallt där den etablerar sig. Men i södra Sverige är det kanske ännu viktigare att den inte etablerar sig för här finns ett stort antal hotade arter av groddjur, säger Fredrik Dahl på mårdhundsprojekt.

Från Finland
Mårdhunden har vandrat in från Finland och sedan har den fortsatt sin vandring söderut.  Idag finns inga bekräftade observationer söder om Västernorrland. Men den finns i Danmark, varifrån den kan simma till Skåne.

För att kunna bekräfta om det verkligen rör sig om en mårdhund i Vederslöv måste djuret nu antingen fångas in eller fotograferas. Men innan man gör något från mårdhundsprojektets sida måste man få in fler rapporter.

Sprider rabies
Mårdhunden är den enskilt största spridaren av rabies i Europa och kan snabbt sprida rävens dvärgbandmask.

– Den är egentligen inte farligare än något annat djur som bär de sjukdomarna, men eftersom mårdhunden kan komma upp i så höga tätheter jämfört med de flesta andra rovdjur så utgör den ett stort problem om den skulle etablera sig.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".