1 av 2
Biskopshagen i Växjö. Foto: Karin Avenäs/ Sveriges Radio
2 av 2
Ektorget i Biskopshagen, där Inga och Kurt Svensson sitter och solar. Till skillnad från många boende i Biskopshagen har de själva aldrig övervägt städhjälp: ”När man blir gammal stökar man inte ner så mycket,” skrattar Inga Svensson. Foto: Karin Avenäs
Växjö

Här är rut-avdragen populära

1:31 min

Det är stor skillnad i hur mycket hushällstjänster man köper i länet. I Växjöområdet Biskopshagen gjorde mer än var tionde person rutavdrag 2010, medan det i till exempel Uråsa inte gjordes ett enda.

Småbarnsföräldern Christian Tersmeden bot i Biskopshagen och använde rutavdrag när han flyttade in i.

– Det var smidigt, väldigt smidigt, säger han.

Hög acceptans
Det luktar nyklippt gräs och på andra sidan häcken hoppar några studsmatta. I nybyggda Biskopshagen görs klart högst andel rutavdrag av alla länets postnummerområden, drygt var tionde vuxen. Här finns också länets högsta medianinkomst, nästan 334 000 kronor om året.

Enligt siffor från SCB som Sveriges Radio beställt ser skattereduktionen för hushållstjänster vara ett stadsfenomen, såväl i Kronoberg som i övriga landet. På topp tio-listan över högst andel avdrag ligger åtta av dem i Växjö. Enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, är en möjlig förklaring att det är mer laddat att köpa städtjänster på landet.

– Det kan vara så att acceptansen är högre i storstadsområdena, säger hon.

Det lockar
Och det var faktiskt inte helt lätt att få någon att berätta om sina rutavdrag ens i Biskopshagen.

– Jag har köpt städtjänster. Men nej, du får leta vidare, jag vill inte vara med, säger en boende.

Christan Tersmeden säger att de i hans familj överväger att anlita hjälp, i alla fall med storstädningen.

– Det blir så pass billigt att det lockar. Så kan man göra något roligare under tiden – som att vara med barnen, säger han.

Rut-avdraget intro-duceras för att görasvarta jobb vita och få inlågutbildadepå arbetsmarknaden.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista