1 av 2
Den här bilen har dumpats på en rastplats på väg 25 mellan Växjö och Hovmantorp. Foto: Ellenor Erixson/ Sveriges Radio
2 av 2
Bilen har fått rutorna sönderslagna. Foto: Ellenor Erixson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Bilvrak dumpas längs vägarna

1:34 min

Fler och fler bilar blir stående längs med de småländska vägarna. Pernilla Fransson, enhetschef på Trafikverkets trafikledningscentral, tycker att det är ett problem.

– Det är inte bra rent säkerhetsmässigt när det står bilar utmed vägarna, för det kan ju orsaka trafikolyckor. Driftåtgärderna kan också försenas och om bilarna står för länge kan de på sikt utgöra en miljöfara, säger hon.

Det är Trafikverket som har ansvar för de statliga vägarna. Och oftast får myndigheten information från sina driftentreprenör om en bil blivit stående längs med en väg.

Trafikfara
Och om en bilen utgör en trafikfara, står i vägen för driftentreprenören eller har blivit ett vrak, kan Trafikverket ta beslut om att flytta bilen. Men först efter kontakt med polisen och ägaren.

Har myndigheten inte fått tag på ägaren inom tre månader så gör myndigheten ett ägarbyte på bilen. Ny ägare blir då Trafikverket och efter det går bilen oftast till skroten.

På riksväg 25 en bit utanför Växjö i riktning mot Kalmar, har ett bilvrak blivit stående i några veckor. När vi på nyheterna tar upp detta med Pernilla Fransson på Trafikverket, visar det sig att de inte vet om att det står en bil där. Men att de genast ska ta tag i det.

Kostar pengar
Varför fler och fler bilar står längs med vägarna kan Pernilla Fransson inte svara på, men hon önskar att det ska ändras.

– Jag hoppas att det planar ut lite med antalet ärenden, för det kostar ju mycket pengar och tar resurser, säger Pernilla Fransson, enhetschef på Trafikverkets trafikledningscentral.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista