Birger Lund, Ikanokoncernen, Lena Fritzén, Linnéuniversitetets representant i Kampradstiftelsen och landshövding Kristina Alsér vid presskonferensen idag. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Kamprads söner donerar 900 miljoner

1:35 min

Ingvar Kamprads söner, som äger Ikano, har donerat 900 miljoner till Familjen Kamprads stiftelse. En stiftelse som grundades i december 2011 på initiativ av familjen Kamprad och som har sitt säte på Linnéuniversitetet i Växjö.

– Jag vill understryka glädjen i stiftelsen i dag, och ett stort tack till Ikano och bröderna Kamprad, sa Lena Fritzén, prorektor på Linnéuniversitetet och universitetets representant i Kampradstiftelsen, när hon presenterade donationen på residenset i Växjö i förmiddags.

Ägarna till Ikano Peter, Jonas och Mathias Kamprad, har önskat att donationen i huvudsak ska användas till miljöprojekt, med speciellt fokus på möjligheter att omsätta forskningsresultat i praktiken.

– Mina bröder och jag är tacksamma över att kunna bidra till detta initiativ, säger Peter Kamprad, styrelseordförande för Ikano i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att donationen över tid omsätts i hållbara lösningar som gynnar den globala miljön.

Bättre för äldre
Stiftelsen ska särskilt stödja projekt som syftar till förbättrad livskvalitet för äldre, entreprenörskap - särskilt sådan som främjar en levande landsbygd, bättre miljö, utveckling, forskning och utbildning inom arkitektur, inredning och design samt forskning och utbildning inom medicin.

– Man vill stödja de syften och ändamål som Ingvar satt upp i Kampradstiftelsen, säger Birger Lund från Ikano.

– Ikanos generösa gåva stärker påtagligt stiftelsens förmåga att göra skillnad för de många människorna, säger Lena Fritzén.

Lokala forskningsprojekt först att få pengar
I dag blev det också klart att det är två forskningsprojket vid Linnéuniversitetet som blir de första att få pengar från stiftelsen - totalt 4,7 miljoner kronor.

Det ena handlar om att kartlägga läkemedelsanvändningen hos äldre, och det andra om entreprenörsskap på landsbygden.

Donerar årligen
Stiftelsen finansierades ursprungligen av donationer från Ingvar Kamprad och Inter IKEA Group. För närvarande har stiftelsen ett kapital på nära två miljarder kronor, inklusive donationen från Ikano.

Dessutom har Inter IKEA Group beslutat att årligen donera cirka 270 miljoner kronor till stiftelsen, så länge resultaten i den egna verksamheten medger detta.

Familjen Kamprad har ett inflytade över vilka forskningsprojekt som får pengar eftersom de sitter med i styrelsen, men Lena Fritzén från Linnéuniversitetet ser inga problem med det.

– Det är universitetets uppdrag att arbeta tillsammans med näringslivet och offentlig sektor. Det här skiljer sig inte från andra forskningsfinansiärer.

Finns det inte en risk att det blir ett "Kampraduniversitet"?

– Absolut inte, forskningen är fri när den väl fått sina medel, säger Lena Fritzén.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista