IngalilI Nilsson är Växjöhems trappstädare i Araby. -Jag har aldrig sett någon bil från ett privat städföretag i området. Här sköter man det nog mer inom familjen, säger hon. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
kronoberg

”Rutavdrag, vad är det?”

1:32 min

Det är stora skillnader i hur mycket rutavdraget används mellan olika områden i Kronoberg. Flera av de områden där det knappt gjordes några rutavdrag under 2010 har en hög andel utrikesfödda.

Förutom att vara en ekonomisk fråga tror Ana Aguilera från Araby att få där ens vet om att möjligheten finns.

– Nej, det tror jag inte att många är medvetna om eller vet exakt vad det handlar om.

Inte ett enda rutavdrag
I flera av Arabys postnummerområden gjordes inte ett enda rutavdrag under 2010. Det gjorde man inte i Uråsa, Sävsjöström i Uppvidinge eller Vret i Alvesta  heller.

Inne på Omar Abderaoufs frisersalong i Araby håller han just på att avsluta klippningen av en kund. Möjligheten att få hälften rabatt på hushållsnära tjänster, är för honom helt okänd.

--Vad är rutavdrag? Det har jag aldrig hört talas om, säger Omar Abderaouf och ser ut som ett frågetecken.

Bra inkomst och rutavdrag går han i hand
Generellt visar Kronobergsstatistiken tydliga samband mellan höga inkomster och många rutavdrag. Men till skillnad från rotavdaget - där ju bara bostadsägare kan utnyttja förmånen- kan alla som betalar skatt anlita rabatterad städhjälp påpekar Skattverkets rättsliga expert Pia blank Thörnroos.

– Skattereduktionen kan man få från första kronan.  Man ska komma ihåg att den kan användas till flyttstädning och fönsterputs och sådant. Även om man jobbar lite mindre och betalar lite mindre i skatt, så finns det utrymme för skattereduktion även där, säger hon.

Information om skatteavdrag får man hitta själv
Men något ansvar för att informera invandrare om vilka skatteförmåner som finns har varken kommunen, Migrationsverket eller Skatteverket. Det får var och en ta reda på själv. Anna Aguilera i Araby tror att det får många att missa möjligheten även om de kanske behöver det eller har råd.

– Det är sånt som är bra att veta. Nu kanske många inte förstår och tänker, jag struntar i det, det är så komplicerat, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista