1 av 2
Över hälften av städpersonalen på Växjös grundkolor vill inte fortsätta städa i privat regi. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Patric Svensson (FP), ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden iVäxjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
växjö

Över hälften vill inte fortsätta städa i privat regi

1:31 min

Intresset att gå över till att städa i privat regi är svalt bland personalen som tidigare hade kombinationstjänster på Växjös skolor. Mindre än hälften har tackat ja.

Av de 46 personer som var anställda av kommunen och hade så kallade kombinationstjänster har över hälften, 26 personer, tackat nej till att byta arbetsgivare.

– 20 personer har ändå tackat ja och det är bättre än förra gången då knappt någon ville gå över till det privata, säger Patric Svensson (FP) ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden.

Kan bli uppsägningar
Av de lokalvårdare som har tackat nej till att fortsätta jobba inom skolan för en privat arbetsgivare är det 14 som är aktuella för avtalspension. För de övriga 12 blir det i första hand arbete i någon annan förvaltning i kommunen.

– Det arbetet pågår men det kan bli aktuellt med uppsägningar, säger Patric Svensson.

Kommunen ska spara sju miljoner årligen
Beslutet att lägga ut skolstädningen på entreprenad har mötts av stora protester. Bland annat organiserade fackförbundet Kommunal en stor manifestation i centrala Växjö och en namninsamling för att ändra att beslutet drogs igång, men den gav inget resultat.

Genom upphandlingen räknar nämnden med att kostnaden för städningen minskas med nära sju miljoner per år. De privata städbolagen tar över den 1 augusti och avtalen gäller i tre år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista