kronoberg

Het debatt om rutavdraget

8:24 min

I Kronoberg är bilden av att rutavdraget främst används av människor med en hög inkomst tydlig. I området Biskopshagen, där inkomsterna är höga, utnyttjade mer än var tionde person skatteavdraget under 2010. Men Katarina Brännström (M) menar att det inte handlar om de rika, det handlar om vilka behov man har.

Det är stor skillnad på hur mycket hushällstjänster man köper i runt om i Kronoberg. Växjöområdet Biskopshagen har länets högsta medianinkomst på nästan 334 000 kronor om året och där gjorde mer än var tionde person rutavdrag under 2010. Till skillnad från exempelvis Uråsa där medianinkomsten är betydligt lägre där ingen använde sig av rutavdraget.

– Det är det som vi har sagt från allra första början, i första hand kommer det att vara människor som har bättre ekonomi och lite högre inkomster som använder sig av den här möjligheten. Det ser vi nu när det har gått några år att det verkligen ser ut så, säger Carina A Elgestam, socialdemokratisk riksdagsledamot från Kronoberg.

– För de som inte har så mycket pengar har så mycket annat som de behöver lägga sina pengar på än att just köpa tjänster, menar hon.

Är det här ett avdrag som gör de redan rika människorna ännu rikare?

– Jag tycker att frågan är konstigt ställd. Det handlar inte om de rika, de handlar om vilka behov man har. Det finns faktiskt många äldre som, om de visste om möjligheten och förstod, skulle kunna använda sig av rutavdrag i stället för att till exempel ha kommunal äldreomsorg till att städa hemma, förklarar Katarina Brännström, moderat riksdagsledamot från Kronoberg.

– Jag tror att rutavdraget fortfarande lite okänt och svårt. Därför tror jag att många av ren okunskap inte använder sig av det, säger Katarina Brännström.

Radar
radar@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista