Alice Citrohn och Jonathan Schill går i femman på Gustavslundsskolan. De uppskattar att slippa göra läxan ensamma: ”Det blir roligare att göra den ihop med kompisar.” Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
kronoberg

Det våras för läxhjälpsföretagen

1:35 min

Sedan det blev möjligt att använda rutavdraget för att anlita läxhjälp är det en bransch som växer i hela landet. I Kronoberg är det fortfarande ganska nytt men i Växjö finns det sedan ett år tillbaka möjlighet att anlita högskolestudenter som ger studiehjälp åt grundskoleelever.

Sofie Bengtsson som driver läxhjälpsföretaget Upgrades Education säger att intresset för tjänsterna ökar hela tiden. Företaget har funnits tillgängligt i Växjö i ett år och har än så länge ett tiotal privata kunder i staden.

– Man märker att något har hänt. Folk börjar sakta vänja sig vid att den här typen av tjänster finns och vilken som är nyttan med dem, säger hon.

Även i kommunala skolan
Upgrades Education har inte bara privata kunder, utan har även riktat in sig på den kommunala skolan. På Gustavslundsskolan i Växjö bestämde sig rektorn Ann-Christin Nielsen för att testa att köpa in tjänsten under vårterminen.

– Vi ville prova att ge lärarna lite mer planeringstid, så vi anlitade ett företag som hjälpte oss att ta hit högskolestudenter, säger hon.

Läxhjälp ska vara för alla
Gustavslundsskolan kommer inte att fortsätta att köpa in studiestödet utifrån. Det fungerade bra men blev en för stor kostnad. Nästa termin blir det som tidigare skolans lärare som står för läxhjälpen. Men att de privata läxhjälparna i hemmen blir allt fler är rektor Ann-Christin Nielsen lite tveksam till.

– Det är synd att det blir så att det är tillgängligt för dem som har råd. Läxhjälp ska ju vara för alla.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista