1 av 2
En varm dag blir ännu varmare för djur som sitter inlåsta i bilen. Om det är 22 grader ute och soligt så blir det 85 grader i en bil mitt på dagen. I värsta fall kan djuret dö. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
- Det handlar om oaktsamhet och slarv, säger Fredrik Svärd, inre befäl vid Kronobergspolisen. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Hundar lämnas i stekheta bilar

1:22 min

Trots att det hittills i år bara hunnit vara riktigt varmt i några dagar, har polisen fått rycka ut flera gånger och plocka ut hundar ur stekheta bilar. I värsta fall kan djur som lämnas inlåsta dö.

– Ja, det är tråkigt varje gång det händer. Det är ett jäkla ofog och det är oansvarigt, säger Fredrik Svärd, inre befäl vid Kronobergspolisen.

Vad gör ni från polisen?
– Far djuret illa så öppnar vi bilen.

Om det är 22 grader varmt ute och soligt, blir det 85 grader varmt i en bil mitt på dagen och varje år dör djur som blivit lämnade i bilar. Bara i Kronoberg fick polisen i sommarvärmen förra veckan rycka ut flera gånger och ta ut hundar ur låsta bilar, bland annat på Ikeas parkering i Älmhult och på Samarkand i Växjö. Ser man en hund som far illa i en bil måste man agera, säger Fredrik Svärd.

– Först och främst ska man se om det går att öppna dörren. Man kan använda sig av nödvärnsparagrafen - att öppna för att rädda hunden. Annars ska man ringa till polisen så får vi ta hand om det.

Kan ge fängelse
Den som lämnar ett djur i en varm bil kan dömas för djurplågeri och riskerar då allt från böter till fängelse. Och trots att det borde vara en självklarhet att inte lämna djur i en varm bil så är det ett återkommande problem.

– Folk är stressade och de ska "bara" in och handla någonting eller de ska "bara" göra det. Det handlar om oaktsamhet och slarv, säger Fredrik Svärd.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Så varmt blir det i bilen

Klockslag       Temp. ute       Väderlek        Temp. i bil

08.30                   +14° C                Skugga              +19° C

09.30                   +18° C                Skugga              +38° C

10.30                   +20° C                Blandat              +47° C

11.10                   +20° C                Sol                    +57° C

12.00                   +23° C                Sol                    +62° C

13.30                   +22° C                Sol                    +85° C

Källa: Djurskyddet Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista