1 av 2
Redan vid sex års ålder väljer Hammarby ut 5 procent av barnen till en elitsatsning.
2 av 2
Idrott- och talangforskaren vid Linnéuniversitetet i Växjö, Per-Göran Fahlström. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Fotboll

Idrottforskare från Växjö till attack mot Hammarby

"De kan lika gärna blunda och plocka"
4:47 min

Idrott- och talangforskaren vid Linnéuniversitetet i Växjö, Per-Göran Fahlström, går till hård attack mot Hammarby IF. Anledningen är att fotbollsklubben från Stockholm ska genomföra en gallring där pojkar födda 2005 får veta om de är tillräckligt bra för elitsatsningen eller inte.

– Det finns väl ett citat i Bibeln som passar: "Förlåt dem ty de veta icke vad de göra", säger Per-Göran Fahlström till P4 Kronoberg med anledning av Hammarbys gallring.

Det är ett dokument från Hammarby fotboll som fått Per-Göran Fahlström att reagera. Redan vid sex års ålder väljer stockholmsklubben ut 5 procent av barnen till en elitsatsning. Och hur det går till det är en gåta för idrottsforskaren, som tror att föreningar som gör den här typen av gallringar har blandat ihop talang med tidig mognad.

- Man söker ofta talang men hittar snarare tidig mognad. Det är först i 15-årsåldern som man kan se om en idrottare kan lyckas som elitspelare, säger Fahlström.

Fahlström påpekar att Hammarby inte är ensam som förening med den här typen av gallring. Redan 1982 fastslog Riksidrottsförbundet att tidig gallring främjar elitsatsning.

- Det är lite som med rökning. Alla vet att det är fel, ändå gör folk det, avslutar Fahlström.

Marcus Sjöholm
marcus.sjöholm@svergesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".