Foto: Gunnar Lundmark/Svd/Scanpix
Kronoberg

Få unga anmäler utnyttjande på nätet

I går dömdes en 28-årig man från Växjö till villkorlig dom och böter för att han försökt få en 13-årig flicka att posera naken framför en webbkamera. Enligt brottsförebyggande rådet har det sedan 2008 anmälts mellan ett och fem sådana fall om året i Kronobergs län.

Men Håkan Hallbäck som är jurist och lärare vid Linnéuniversitetet tror att det är betydligt fler ungdomar som råkar illa ut.

– Det finns ett stort mörkertal. Det här är ett brott där det finns väldigt mycket skam runt själva gärningen, både hos gärningsmannen och hos offret.

Några siffror eller någon uppfattning om hur stort mörkertalet kan vara finns inte. Men att det ända sedan nätforumen startade har funnits vuxna som vill sexchatta med minderåriga, det intygar Håkan Hallbäck, som bland annat utbildar poliser i nätspaning.

– Risken att man stöter på en så kallad "ful gubbe" är relativt hög. Jag tror inte att vi har väldigt många fula gubbar, utan det är snarare så att de vi har är väldigt aktiva.

Gemensamt för de barn som ändå anmäler brottet är oftast att de har välfungerande familjer och bra kommunikation med sina föräldrar. Därför vill Håkan Hallbäck påminna om hur viktigt det är att föräldrar ser till att ha koll på vad barnen har för sig ute på nätet.

– Varför inte sitta ner tillsammans och titta? På nätet finns ju platser som är farligare än andra och där ska inte barnen vara själva.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista