Kronoberg

Allt fler saknar bostad

"Det har blivit svårare för den enskilde"
1:33 min

Antalet bostadslösa människor har blivit fler i Växjö de senaste fem åren. Samtidigt blir det allt kärvare för missbrukare att få en egen bostad. Det visar missbruksenhetens statistik.

I Växjö kommun är 442 personer registrerade som hemlösa hos nämnden för arbete och välfärd. Av dem har 120 personer olika typer av missbruksproblem.

– Det har blivit svårare för den enskilde, särskilt för personer som är exkluderade som inte får lov att skriva ett bostadskontrakt och som inte ryms inom den ordinarie bostadsmarkanaden, säger Britt-Marie Johansson som är chef för missbruksvården inom nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.

Växjö sämst i Småland
I veckan kom också Socialstyrelsens statistik över antalet hemlösa i hela landet och den visar att Växjö kommun ligger sämre till än alla andra kommuner i Småland.

– Det är en akut bostadsbrist i Växjö och det påverkar naturligtvis våra klienter, säger Britt-Marie Johansson.

Hur många i Växjö tvingas sova under bar himmel?

– Det är svårt för mig att uttala mig för hela kommunen, men för vår del så har vi fått kännedom om att det handlar om en till fyra personer, som vi vet sover under bar himmel.

Blir det bättre eller sämre för er som ska ordna bostäder åt hemlösa när allmännyttan privatiserar?

– Det vet vi faktiskt inte riktigt ännu. Jag har inte fått kännedom om att det blivit sämre av den anledningen.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".